Translate

duminică, 10 martie 2013

Mitologie part 3

Amaterasu şi Susanoo
Aamaterasu, puternica zeiţă a soarelui, este totodată şi cea mai cunoscută zeitate din mitologia japoneză. Vrajba sa faţă de Susanoo, fratele ei incontrolabil, apare în câteva poveşti. Una din ele vorbeşte despre comportamentul mârşav al lui Susanoo faţă de Izanagi. Epuizat de răutăţile comise de Susanoo, Izanagi îl exilează pe tărâmul morţilor. Zeul mării a ascultat în silă porunca tatălui său, dar înainte de aceasta a mers mai întâi în rai (Takamanohara), ca să-şi ia rămas bun de la sora sa, Amaterasu. Amaterasu îl ştia că fratele ei impredictibil nu avea intenţii bune aşa că s-a pregătit de bătălie. "Cu ce scop ai venit aici?"a întrebat ea "Să-mi iau rămas bun," a răspuns Susanoo.
Dar ea nu l-a crezut şi a cerut o dovadă a bunei intenţii. O provocare a început în legătură cu cine aduce mai mulţi copii nobili şi divini. Amaterasu a creat trei femei din sabia lui Susanoo, în timp ce Susanoo a făcut cinci bărbaţi din colierul zeiţei. Aamaterasu şi-a revendicat dreptul asupra celor cinci bărbaţi făcuţi dintr-un obiect ce îi aparţinea. Aşadar, cele trei femei au fost atribuite lui Susanoo, pentru că sabia din care au fost create, era a lui. 
Zeiţa soarelui, Amaterasu, ieşind din peşteră, şi readucând lumina solară în univers.



E suficient să spunem că amândoi zeii s-au proclamat învingătorii aşa-zisei competiţii. Insistenţa zeiţei Amaterasu, l-a înfuriat pe Susanoo, care a devenit dintr-odată violent şi a început să distrugă totul în jurul lui. El chiar a azvârlit un ponei sacru al zeiţei în camera cu războaie de ţesut omorând-o pe una din ţesătoare. Speriată, Amaterasu a fugit din rai şi s-a refugiat în peştera numită Iwayado. Odată cu ea a dispărut şi soarele şi lumea s-a învăluit 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu